Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Από τα e-books στα…vooks

Mια ιδέα από τον τρόπο που θα διαβάζουν βιβλία στο μέλλον οι αυριανοί αναγνώστες δίνει ένας τύπος ηλεκτρονικού βιβλίου που άρχισε να διατίθεται -πού αλλού; -στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόκειται για το vook (από τις λέξεις video και book) που αποτελεί ένα συνδυασμό του ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) με το βίντεο-κλιπ αλλάζοντας και εμπλουτίζοντας την εμπειρία της ανάγνωσης. Για να διαβάσει κανείς ένα vook (βιντεοβιβλίο, ή «e-book με βίντεο» όπως θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε) χρειάζεται να έχει σύνδεση στο Internet μέσω υπολογιστή (PC ή Macintosh) ή να διαθέτει μια φορητή συσκευή όπως το iPhone και το iPod touch. Ο αναγνώστης του βιντεοβιβλίου έχει τέσσερις δυνατότητες (views) στην οθόνη του. Με την «read view» διαβάζει κείμενο, από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, όπως ακριβώς θα έκανε με ένα οποιοδήποτε χάρτινο ή ηλεκτρονικό βιβλίο. Με την «watch view» βλέπει full-screen βίντεο, με την επιλογή «mix view» συνδυάζονται κείμενο και βίντεο ταυτόχρονα στην οθόνη και τέλος με την «connect view» ο χρήστης-αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο Internet και σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης -και να επικοινωνήσει και να ανταλλάξει απόψεις π.χ. γύρω από το βιβλίο με άλλους αναγνώστες ή ίσως και με τον ίδιο τον συγγραφέα. Το ωραίο βέβαια είναι ότι τα βίντεο είναι ενσωματωμένα στο κείμενο οπότε καθώς ο αναγνώστης διαβάζει εμφανίζεται στην οθόνη (του υπολογιστή ή της φορητής συσκευής του) ένα βίντεο. Μόλις το ανοίγει ο χρήστης καταλαμβάνει όλη την οθόνη.
Τα πρώτα 4 vooks κυκλοφόρησαν στις αρχές Οκτωβρίου από την Atria Books, που είναι τμήμα του γνωστού εκδοτικού οίκου Simon&Schuster (ο οποίος ελέγχεται από τον όμιλο CBS) στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρεία Vook του επιχειρηματία του Internet Μπράντλεϊ Ίνμαν, ο οποίος είχε και την ιδέα του «βιβλίου με βίντεο». Κάθε vook κοστίζει 6.99 δολάρια (περίπου 4,80 ευρώ). Πρόκειται για τα «Promises» (αισθηματικό μυθιστόρημα της δημοφιλούς στην Αμερική Τζουντ Ντέβερο, συγγραφέα 36 βιβλίων μπεστ σέλερ), το «The 90-Second Fitness Solution» με ένα νέο πρόγραμμα fitness όχι μόνο για το σπίτι αλλά και το γραφείο και το γυμναστήριο-για όσους και όσες αγοράσουν το vook αυτό μέσω φορητής συσκευής ), το θρίλερ «Empassy» και το «Return to Beauty» με συμβουλές για την φροντίδα του δέρματος από μια γνωστή ρωσο-αρμένισσα αισθητικό του Χόλιγουντ.
Και βέβαια σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου